Wil je teksten voor laten lezen in het LMS? Dit kan door middel van een handige, gratis extensie die je kunt installeren in je Chrome browser. Je kunt dan heel eenvoudig teksten op de pagina laten voorlezen in de taal die je wilt. Dus bijv. een Nederlandse tekst laten vertalen en uitspreken in het Duits. Of een Nederlandse tekst laten uitspreken in het Nederlands.

Stap-voor-stap instructie:

1. Open je Chrome browser.
  2. Open deze link om de extensie te installeren: https://chromewebstore.google.com/detail/text-to-speech-tts/mnlohknjofogcljbcknkakphddjpijak
  3. Klik rechtsboven op de blauwe knop 'Toev. aan Chrome'.
  4. De extensie is nu geinstalleerd. Via het puzzelstukje rechtsboven in Chrome kun je de extensie terugvinden. Klik op de pin om extensie altijd te tonen.
  5. Open nu het Klik LMS via platform.klikonderwijs.nl
  6. Als je eenmaal bent ingelogd kun je nu de tekst opzoeken die je wilt laten voorlezen.
  7. Selecteer de tekst met je muis (tip: klik 3x snel achter elkaar op het woord, om de gehele zin of alinea te selecteren). Er verschijnen nu 2 icoontjes naast je tekst:
    Klik op het rechter speaker icoontje om de tekst direct voor te laten lezen (controleer of je geluid aanstaat!). Is de tekst in het Nederlands, dan wordt hij in het Nederlands voorgelezen. Is de tekst in het Duits, dan wordt het voorgelezen in het Duits.
  8. Wil je toch liever een andere taal, dan klik je op het blauwe icoontje. Je ziet dan dit:

Klik op het vlaggetje om een andere taal te selecteren. Klik daarna op het speakertje om de tekst voor te laten lezen.

Uiteraard kun je deze tool ook gebruiken op andere webpagina's. En via je rechtermuisknop kun je ook eventueel de tekst direct vertalen. Selecteer het woord of de alinea, en kies voor 'Translate "JOUW TEKST". De vertaalde tekst wordt dan getoond in een pop-up rechtsboven.